Kralendijk Bonaire

Ontdek de Nederlandse invloeden in deze gezellige hoofdstad

Kralendijk is de hoofdstad van Bonaire, althans, wat daar voor door moet gaan. Het lijkt meer op een gezellig dorp dan op een stad. Toch vormt Kralendijk ook het politieke, zakelijke en culturele centrum van het eiland.Bonaire Hoofdstad

Kralendijk is niet groot, telt slechts zo’n 13.000 inwoners en kent geen hoogbouw, maar de architectuur is mooi. Je kunt er duidelijk de Nederlandse invloed in herkennen. De meeste huizen hebben vrolijke Caribische pasteltinten en zijn nooit hoger dan 3 verdiepingen. Dit komt door een oude wet die bepaald dat geen enkel gebouw hoger mag zijn dan het bestuurskantoor, dat 8 meter hoog is. Maar waarschijnlijk is deze wet nooit officieel bekrachtigd en nu vreest men de aanbouw van hogere gebouwen.

Bekijk nu de beste Bonaire vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

De naam ‘Kralendijk’ is een verbastering van ‘Koralendijk’. Koralendijk werd in de 19de eeuw gesticht rondom Fort Oranje en de natuurlijke haven. De naam verwijst naar de uit koralen bestaande bodem. Bonaire was in bezit van de overheid en het was niet toegestaan je op het koraaleiland te vestigen. Toch trokken veel mensen naar het eiland. Vanaf 1868 stond de overheid vestiging wél toe en vestigden veel kolonisten zich op het Caribische eiland.

WilhelminapleinHoofdstad Bonaire

Het Plaza Wilhelmina bestaat uit een plein en park en vormt het centrum van de stad. Je kunt er heerlijk op de bankjes gaan zitten in de schaduw van de hoge bomen. Het is dan ook een populaire ontmoetingsplek voor de eilanders. De obelisk op het plein is een Nederlands monument. Johannes van Walbeeck, in opdracht van de West-Indische Compagnie (WIC) op zoek naar zoutpannen, was de eerst die voet op de bodem van Bonaire zette, op 26 juli 1634. Een ander monument is ter herinnering aan de 35, tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Bonairianen.

Winkelen en uit eten

De twee grootste straten in Kralendijk zijn de Kaya Grandi, dé winkelstraat van de stad, en de Kaya J.N.E. Craane; de gezellige promenade aan het water waar de meeste restaurants en bars gevestigd zijn.